29 sep. 2011

I fin form hos Elsa

Trenden med amerikanska jättemuffins övergick i pyntade Cupcakes och sedan i Lollipop-cakes. Trender kommer och går men klassiker består – om än i nya kläder.
I höst vill vi slå ett slag för en kär gammal vän i bitvis nytt format och presenterar stolt ”Sockerkaka 2.0”.

Ekologiska ägg och dito smör känns som en självklarhet år 2011. Istället för att slänga gamla brödkanter sparas de och körs i matberedaren till vårt eget ströbröd. Fina formar att baka kakor i kan fyndas på loppis eller köpas nya. Med rätt underhåll är de i princip outslitliga.

Sockerkaka med hallon, vit choklad
och mandel
200 gr smör
3 dl socker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
100 gr vit choklad
1 dl grovt hackad mandel
2 dl hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en form.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen skål. Tillsätt hackad mandel,
riven vit choklad och hallonen. Sväng runt alltsammans så att hallonen blir täckta och blanda sedan med den andra smeten.
Häll över i den smorda formen och grädda ca 45 min i 175 grader.
Vänd upp kakan på ett fat och låt svalna under formen.


Chokladkaka med chokladsmörkräm
Kaka
125 gram mörk blockchoklad
125 gram margarin
1,5 dl starkt kaffe
4 stora eller 5 små ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Kräm
1,5 dl florsocker
50 gram smör
1 ägg
100 gram mörk blockchoklad
1msk vatten

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter.
Smält blockchoklad och smör i en kastrull, tillsätt kaffet, låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vetemjöl och bakpulver väl siktat tillsammans.
Rör ner den avsvalnade chokladsmeten och häll i formen.
Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna innan du gör krämen och dekorerar.
Rör siktat florsocker med smör och ägg till en jämn och fin smet.Smält blockchoklad och vatten och rör i.
Spritsa chokladsmeten på tårtan i valfritt mönster. (Med dubbel sats kan hela kakan täckas.)

Päron och mandelkaka med honung Glutenfri!
5 päron skalade, skurna i kuber
2 dl polenta
2 msk flytande honung
80 + 250 gr osaltat smör
3 dl socker
4 ägg
2 dl skållad mandel, mald
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 citroner, rivet skal
vallmofrö

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en avlång form och bröa den med vallmofrö för en helt glutenfri kaka. Ströbröd går så klart också bra.
Smält 80 gr smör och tillsätt honungen. Låt blandningen karamelliseras och häll i päronen. Låt dem täckas av blandningen och ställ åt sidan.
Vispa resten av smöret med sockret tills det blir pösigt.. Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mandeln, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker med smörblandningen.
Vänd försiktigt ner päronen tillsammans med rivet citronskal.
Häll i formen och grädda 1- 11/2 timme i 150 grader. Kakan blir ganska mörk på ovansidan. Stjälp upp på ett fat och låt kallna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar