Fantastiskt hur man kan först vara så nervös för att några minuter senare vara ostoppbar!
Glad läsning,
Alex
Så här hade jag planerat att det skulle låta:
"Oj, jag får väl börja med att tacka Ismo för den fina
presentationen och tacka alla er som kommit hit.
Jag hade räknat med mamma, pappa, Ismo, mig själv och
Birgitta på banken – om det hade varit fint väder förstås….
Men nu är alla ni här. Kul! Det var också jättekul när Ismo
frågade om jag ville göra ett sommarprat här på fina Grassagården, jag tackade ja
utan att blinka. Vaknade dagen efter, stirrade i taket och undrade hur 17 jag
tänkte när jag tackade ja för hur gör man egentligen?!
Jag har gjort en del research, dvs googlat, och jag hade en
plan. Nu ser jag att planen inte kommer att hålla Ismo, så jag ska snabbt ändra
lite i manus. Är du med?
Barndomen
Skolgången
Första arbetsgivaren
Uppväxten
Så där ja! Det får helt enkelt bli mindre snack och mera
verkstad. Ismo, är du snäll och spelar lite musik så ska jag förbereda lite."
Little less conversation,
Elvis
Snabb bakgrund – Hur hamnade jag här?
"Krögare… Det blev man ju tvungen att googla på direkt man
såg affischen. Jag har inte tänkt på mig själv som krögare, jag är ju mest bara
jag.
En krögare är en restaurangägare, så enkelt var det med det.
Ordet har känts omodernt i många år, men nu kallar sig fler och fler för
krögare. Jag tror ordet kommit tillbaka för att det passar ihop med trendiga
surdegar, långkok och korvmakeri… Det känns jordnära och bra, det kan jag vara.
Det är ganska mycket i mitt liv som jag ABSOLUT inte skulle
göra, och framför allt inte i över 30 års tid. Jobba på krogen tillexempel. Nä,
det skulle jag göra ett tag medan jag kom fram till vad jag ska bli när jag
blir stor. Vad jag kommit fram till är att jag inte kommer bli stor och att jag
nog passar bäst där jag är. Jag har nämligen några egenskaper som är alldeles
utmärkta för att både passa in, men också klara av min bransch.
1.
Jag sover alltid gott och gärna riktigt länge
2.
Jag vaknar alltid glad
3.
Jag gillar att vara ledig mitt i veckan
4.
Jag har bra minne
5.
Jag har en stark kropp
6.
Jag glömmer lätt hur jobbigt det var på jobbet
7.
Jag älskar att gå på fest
8.
Jag vill ha roligt
Så här i efterhand kan jag se att yrkesvalsvägledaren inte
hade en chans med sina råd och tips om framtida yrkesbanor. .."
Cyndi
Lauper, Girls just wanna have fun
Ska det verkligen
göra så här ont?
"Jag minns precis hur det kändes. Det var som en stor tyngd
släppte från bröstet och jag bokstavligen lättade från stolen. Jag hade tänkt
det otänkbara – ”Tänk om det inte är min chef som är en idiot? Det kanske är
jag själv? Tänk om, tänk om jag bara skulle släppa taget och se vad som händer?
Ja, jag gör det!”
Jag tror att allt för många människor hamnar där jag
hamnade. Jag jobbade på olika restauranger runt Stureplan, men hade väl börjat
fundera på om det inte var dags att sadla om. Men till vad? Och eftersom jag
tydligen var bra på det jag gjorde fick jag nya roliga jobb och högre och högre
lön. Man skaffar sig vanor…
Jag bytte arbetsplats och arbetsuppgifter till vis mån, men
det var något som saknades. Det var precis som i Who-låten ni snart ska få
höra, ”Meet the new boss, same as the old boss…” Jag har lovat mig själv att
aldrig mer sätta mig själv i en liknande situation.
Min sista anställning avslutades 17 februari 2009, på min
namnsdag. I över ett år hade jag bett om att bli uppsagd, mer eller mindre rakt
ut. Till slut blev det en facklig förhandling och jag blev arbetsbefriad under
mina tre månaders uppsägningstid. Vilken lyx! Nu skulle jag ta de här månaderna
och bara vara, komma på vad jag skulle göra istället, kanske komma igång med
träningen mmmmmm. Tre dagar senare hittade jag Taxinge Krog till salu på
Blocket, till ett pris som var rimligt och en tajming som var pefekt. Man
stänger en dörr och då öppnas ett fönster."
Won´t get fooled again, The Who
Arbetsdag. Kan det vara
en lyckodag?
"När vi bestämt oss för att strunta i att dränera om huset
och istället investera i ett jobb till mig gick allt i en rasande fart. Vad kul
det var att få lära sig en massa nytt! Jag som aldrig jobbat med programmering
lyckades med hjälp av min systerdotter programmera om hemsidan vi fick med i
köpet. Ingen av oss vet hur vi egentligen gjorde, men vad gör det, det blev ju
bra.
Vi öppnade i mitten av maj. Efter två veckor kom jag fram
till att vi borde ha minst en verksamhet till som var mer året-runt-betonad så
vi skulle kunna behålla personalen. I
mars 2011, lite mer än en månad efter att jag hämtat mitt första barn, tog vi
över och öppnade upp kaféet på Grafiken Hus. Nu skulle det finnas jobb året runt
för mig och vår kock Jimmy. Jimmy som lojalt jobbat halv ihjäl sig under
sommaren och sedan i december, för att sedan åka till fjällen och jobba
vintersäsong innan han kom tillbaka till oss på sommaren.
Den sommaren var omvälvande på många sätt, men jag minns att
jag så ofta på vägen till Taxinge från Grafikens Hus kunde känna hur hjärtat
slog kullerbyttor av lycka i bröstet – helt utan tyngd."
Happy, Pharrel
Williams
Men hur hamnade jag i
köket?
"Under tiden i Grafiken Hus blev jag matlagare också. Precis
som med hemsidan vet jag inte riktigt hur det gick till, men det gick ganska
bra. Ett eller annat hade man ju snappat upp under åren och med en utbildad
kock som make har man bra support.
I entrékassan satt Klara som är dotter till Anna som har tidningen
Måsen. Anna gjorde en intervju med mig när vi öppnade och några månader senare
började jag skriva i hennes tidning. Klara skulle fotografera, jag skulle göra
recept och skriva några rader. Det slutade med att jag fotade själv eftersom
Klara hade skolan att sköta. Bilderna och texterna la jag upp på en blogg och
blev mat-bloggare. Kul.
Min största förebild är Hiram, Märit Huldt. Hiram skrev om
mat i DN, hade pudlar och en pragmatisk inställning till maten och livet. Hon
snodde recept av släkt och vänner, gav dem sin egen twist och illustrerade
recepten själv. Som liten älskade jag att bläddra i hennes böcker, trots att
jag inte hade en aning om att de innehöll recept, för den där lilla figuren
”Fru Bråttom” såg så himla kul ut!
Bäst av allt gillar jag Hirams julförberedelser:"
”När julen kommer samlar man ihop allt skräp och slänger in i en
gardrob och stänger sedan dörren. Köper sedan en hyacint och bakar en
pepparkaka. Krångligare behöver det inte vara.”
Heroes,
Bowie
Kreativiteten får
sitt utlopp
"Jag har
hela mitt liv känt att jag har en stark kreativ ådra, (och jag tycker att den
lätt konstnärliga looken med rött hår osv passar mitt utseende)Jag har bara
liksom aldrig hittat rätt forum. Jag har handstil som en kråka och ritar
oigenkännligt. Jag är ganska bra på att sy, sticka och virka. En gång i 12-års
åldern fick jag för mig att det var SKRIVA som var min grej.Jag övertalade
pappa om att få låna hans skrivmaskin. Städade undan på hans skrivbord, att
städa på mitt var otänkbart för det var FÖR stökigt. Jag satte i papper, lutade
mig tillbaka, blundade och väntade på inspiration.
”Marit
bryggde sitt kaffe och….” Och vaddå? Jag väntade och väntade på att
fortsättningen skulle komma, men vad jag vet så sitter Marit fortfarande där
med sitt kaffe för mer blev det inte. Nä, författare var nog inte min grej, men
jag gillar att skriva recept.
När jag
tittar igenom de senaste årens recept ser jag att grönsaker är min stora röda
tråd. Jag älskar kött, kyckling och fisk, men det är ju tillbehören som gör
rätten. Att steka en köttbit, salta och peppra klarar det flesta – jag vill
inspirera med de goda, enkla och förhoppningsvis nyttiga tillbehören.
Förra
veckan gjorde jag baba ganousch för första gången och tyckte väl att den blev
så där – höll den verkligen att ställa fram till gästerna? Den åkte ut på
buffén och en gäst blev så förtjust att han på stående fot beställde catering
till 15 pers och pekade ut vad han ville ha från vår buffé. Det är fantastiskt
att få så direkt bekräftelse på det man gör!
Jag
skapar knappast odödliga konstverk som Mona Lisa, men i mina bästa stunder
lyckas jag i alla fall laga god mat – alltid något."
Mona Lisa, Nat King Cole
Fler kvinnliga förebilder!
"Det är
begränsningar som kickar igång min kreativitet. ”Man tager vad man haver” sa
Cajsa Warg och precis så gör jag. Jag har blivit expert på att hitta billiga,
eller ännu hellre gratis, lösningar på både det ena och det andra. Mina allra
godaste sallader blir till när det knappt finns något att jobba med. Vem kunde
väl tro att kombon fänkål, blekselleri, och koriander skulle bli så gott att en
gäst vägrade gå utan att jag skrev ner receptet? Med en dressing av apelsin,
ingefära, chili och vitlök blev det magi. Sen hittar jag massor av inspiration
i kokböcker förstås, även om jag sällan eller aldrig följer ett recept.
1994
kom Rosendals Trädgårdscafé ut och jag blev fullständigt knockad. Magiska
bilder, läckra recept, ur snygg författarinna och massor av inspiration. Än i
dag tar jag fram boken när jag känner att jag kört fast eller bara behöver
komma i rätt stämning.
Anna
och Fanny Bergenström är två andra källor till inspiration. Anna och Fanny
skriver fantastiska böcker med underbara bilder. Recepten fungerar alltid och
är inte särskilt komplicerade. Å nu blir det lite kladdigt…. Annas mamma,
Pernilla Thunberger, var skribent på SVD under den tiden Hiram var på DN.
Pernilla var också ”flickvän” till min mans farfar och det är hennes köttbulle
recept vi använder på våra restauranger. Jag känner ett visst släktskap om än
icke-biologiskt.
Men
männen då? Jo, visst finns det inspiration att hämta där också. Min personliga
favorit är engelsmannen Nigel Slater. Otroligt säker i sina smaker och en inbiten
odlare precis som jag själv. Det behöver inte alltid se bra ut för att smaka
bra. Till Nigel vänder jag mig med en råvara, oftast en grönsak, för
inspiration till smaksättning och tillagning.
Helt
ärligt kan jag bli lite matt, och mätt, på alla dessa män som syns i TV och
böcker. Tidigare har de hackat smått, gjort pulver och gelé av både det ena och
det andra, importerat råvaror från andra sidan jordklotet och struntat helt i
kommande generationer. Nu visar de upp sig i svampskogen, jagar och fiskar som
aldrig förr, sätter surdegar och gör sin egen korv. Problemet är att jag inte
tror att det här förhållningsättet är här för att stanna, även om jag inget
hellre vill. Snart kommer en ny trend…"
Sisters
are doin´it for themselves, Aretha Franklin
Hur hinner du med allt?
Det gör
jag inte, men jag har förmånen att ha ett antal fantastiska människor omkring
mig. Så fantastiska att jag i år äntligen har kunnat ”gå ner till heltid.” Och
det krävdes mer av mig än av dem att få till den förändringen... Insikten om
att jag inte alltid kan få det precis som jag vill ha det, men att det räcker
bra för våra gäster att det är nästan som jag vill ha det, kunde ha blivit en
dyrköpt läxa. Nu ser jag till att försöka ha en mer nyanserad bild över vad som
förväntas av mig – både inför mig själv och också mina med arbetare. Jag är
övertygad om att det kommer löna sig i längden.
Många
undrar hur Martin och jag får familjepusslet att gå ihop när vi jobbar
tillsammans och jobba mycket. Det är ju plätt lätt! Eftersom vi har företagen
och familjen ihop drar vi åt samma håll. Ena dagen passar det bäst att jag
hämtar och lämnar, nästa att Martin gör det. Vi har delat föräldraledigheten
nästan på hälften, en av de stora fördelarna med att bli förälder till ett barn
som redan finns. Bara tanken på att Martin skulle ha ett annat jobb som han
ville satsa på gör att jag blir mörkrädd – DET skulle aldrig gå. Nu har vi
samma prioriteringar och jobbar på åt samma håll. Oftast går det bra, men
ibland på morgonen när man tror att allt är klart står vår lilla hund där och
undrar vem som ska gå ut med henne… Paniiiik!
Men med
bra medarbetare och hjälp av familj och vänner går det faktiskt att få ihop
livspusslet utan större besvär.
With a little help from my friends, Joe Cocker
Vad ska det här bli nu då?
"Ja, det
kan man ju fråga sig….
Melon,
gurka, tomat, lök, vitlök, paprika, ingefära, en chili, en flaska ginger ale,
vatten, salt och peppar. Nu stoppar vi allt i mixern här och trycker på
knappen. Så där ja!
Lite
mer salt och peppar kanske? Vatten? En gnutta mer ginger ale?
En
härlig gazpacho med melon denna varma, soliga sommardag. Är det ok att säga
sommardag Ismo? Soppan ska serveras kall och enklast är att skala och skära
allt i lagom bitar. Ställa in i kylen en dryg halvtimme och sedan slänga i
mixern. Servera direkt!
Som ni
säkert redan har gissat har jag förberett lite…
Medan
jag bjuder på lite soppa här får Ismo dra igång lite skön 70-tals disco i
bakgrunden."
September, Earth, Wind and Fire
"Vad
händer härnäst? Jo, om allt går som det ska öppnar vi vår Bakficka och
Nattklubb i lokalerna under Elsas Kantin i höst. Som alltid när det gäller
ombyggnader är det svårt att sätta ett startdatum, men ambitionen är att ni
alla ska kunna komma och göra era Travolta-moves om inte annat så till
marknadshelgen. Vi håller tummar och tår för att allt går som det ska!"
Stayin´
alive, Bee Gees
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar