4 okt. 2015

Fiskgratäng med lyxkänsla för 4!

Utan min digitala termometer står jag mig slätt i köket! Så skönt att laga vardagsmaten i ugnen och veta att den är färdig när det piper - plätt lätt att lyckas. 

En vardagsfavorit är fiskgratäng som sköter sig själv medan familjen gör annat.

Den här veckan blir det en skvätt vermouth i såsen och några rejäla nävor räkor som lyxar till det lite. Smaklig spis!

500 gr torskrygg, fryst eller färsk
2 dl skalade räkor, fryst eller färsk
1 purjolöl
5 dl grädde
vetemjöl till redning
1 fiskbuljongtärning
2 msk torr vermouth
2 rejäla nävar ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Ansa och skölj purjolöken, skiva den.
Koka upp grädden med buljongtärning och vermouth.
Red med ca 2 tsk vetemjöl upplöst i kall mjölk.
Lägg purjo, fisk och räkor i en gratängform.
Slå över såsen och strö över osten.
Ställ in i ugnen ca 20 min.
Fisken ska ha en innertemperatur på minst 44 grader och gratängen ska ha fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar