7 aug. 2016

Ljuvligt heta smaker i Old Town Phuket

Jag ska villigt erkänna att på semester med våra små gör jag helst så lite som möjligt. Vi jobbar så mycket resten av året att tiden tillsammans får de bestämma vad vi ska göra och för stunden är det poolen och Waterslide som gäller.

Det är regnperiod i Thailand vilket innebär att det kan regna i 2 dagar, inte alls och vara blå himmel på dagen med åska och störtskur på kvällen, eller lite hursomhelst. Vi passade på att göra en utflykt till Old Town Phuket en molnig eftermiddag och hade turen att snubbla på en alldeles utmärkt restaurang i dess utkant, Raja. 

Vi hann också med ett besök på en liten nattmarknad med spännande mat och brokigt folkliv. Det visar sig att talangjakter är stort även i Thailand :)



6 aug. 2016

Bästa osten till kräftorna - 5-årsjubileum

I Strängnäs är vi bortskömda med en fantastisk butik "Ostaffären" - väl värd ett besök om ni har vägarna förbi vår lilla stad. Vi gick till experterna och genomförde sedan en ostprovning till kräftorna och nedan följer resultatet. 

  • 1.            Västerbottensost, lagrad 17 mån
  • 2.            Kryddost, lagrad 27 mån
  • 3.            Skärvångens Linus
  • 4.            Havarti
  • 5.            Grevè, lagrad 21 mån

5 aug. 2016

Barley Water med Havtorn - 5-årsjubileum


- läcker färg och underbar smak
3 msk korngryn
5 dl vatten
2 dl havtorn
3 L kokande vatten
1 citron, skal och saft
2 dl socker

Koka korngryn och havtorn med 5 dl vatten i ca 30 min.
Sila av i en ny kastrull.
Tillsätt 3 L kokande vatten, citronskal och saft.
Rör i 2 dl socker och rör till sockret löst sig. Häll upp på flaskor.

Håller 3-5 dagar i kylskåp

4 aug. 2016

Spröda flarn med betor och fetaost, 2 port - 5-årsjubileum



- ett frasigt, lite ljummet flarn är bra att grunda med!
1 gul beta
1 röd beta
2 ark smördeg
½ pkt fetaost
2 msk färskost med örter
3 tsk honung
Salt, peppar
1 uppvispat ägg

Koka betorna i saltat vatten. Låt dem svalna, skala dem och skär i tunna skivor.
Bred färskost på smördegen, men lämna en kant runt om.
Lägg på betor, smula över feta, salt och peppra lätt.
Pensla kanterna med ägget och ställ in i ugnen på 190 grader 12-14 minuter.

Serveras genast med en liten sallad till.

3 aug. 2016

Semester i Skafferiet - nu sticker vi!

Kommande veckor är vi på äventyr i Asien. Inplanerat är mycket lata dagar, men även en och annan utflykt för att se mer av Thailand och Phuket. 

Själv är jag mest nyfiken på den stora nattmarknaden som hålls varje helg i Phuket stad. Förutom en massa mat kan man tydligen fynda både Nike och Chanel ;)




1 aug. 2016

Quniosallad med gurka och citron, 4 port

Supergott som tillbehör till kött eller fisk, eller varför inte köra med riven fetaost som en härlig sallad till lunch? 


2 dl quinoa
4 dl vatten
1 msk spiskummin
1 tsk salt
1/2 gurka
1 citron
1/2 purjolök
3 msk hackad mynta
2 msk hackad persilja
2 msk olja
salt och peppar

Koka quinoa i vattnet tillsammans med spiskummin. ca 15 min.
Tillsätt saltet på slutet och låt sedan svalna.

Skär bort skalet och tärna en citron, tärna gurkan och hacka örterna.Blanda med quinoan, tillsätt oljan och blanda väl.
Smaka av med salt och peppar.



31 juli 2016

Härlig bärkaka - blåbär och vit choklad är dagens smak!

Som en gigantisk blåbärsmuffins blev dagens bärkaka! Ljummen äter vi den med en kula glass när den är nybakt, i morgon åker resterna med till stranden. Prova gärna att baka kakan med andra bär och vit choklad är absolut inget måste.

100 gr smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl bär av valfri sort
100 gr vit choklad

Smörj och ströa en form.
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken i smöret för att kyla ner vätskan.
Tillsätt alla torra ingredienser och sedan smörmjölken.
Blanda och häll sedan upp i formen.
Strö bär och hackad choklad över.
Grädda i 175 grader 40-45 minuter.
Prova med en sticka!