16 sep. 2016

Klassisk senapssås till skaldjur och lax!


1 dl stark och söt senap
2-3 msk socker
en nypa salt
en nypa mald vitpeppar
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
Blanda senap, socker, salt, peppar och vinäger i en skål.
Tillsätt oljan droppvis under vispning.
Vill man kan man tillsätta 1 dl finhackad dill.

Soppa med rödgul trumpetsvamp, 6 port



1 L rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller (motsvarar 4-5 dl torkade)
3 msk olja
1 L höns- eller kalvbuljong
1 rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
1 äggula
salt och peppar, en nypa cayenne






Skala och tärna rotsellerin.
Koka upp buljongen och fräs under tiden svampen i hälften av oljan.
Lägg över svampen i buljongen och koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den i resterande olja. Pudra löken med mjölet och rör om.
Späd med buljongen och koka ett par minuter under omrörning.
Blanda i grädde och äggula och dra kastrullen av plattan.

Visste du...
… att svamp trots att de består till ca 90% av vatten innehåller en massa nyttigheter. B- och D-vitamin, zink, kalium, kalcium, mangan och järn till exempel. Bra för vegetarianer och veganer att veta är att aminosyrorna i svampproteinet har högre kvalitet än grönsaker.

9 sep. 2016

Fylld fläskfilé med bacon, äpple och purjolök, 4 port


- en helgfavorit som är lätt att förbereda och servera till många glada gäster!
600 gr fläskfilé
140 gr bacon

2 medelstora äpplen
10 cm purjolök
2 dl crème fraiche
1 äggula
Salt och peppar

Skär bacon i bitar, strimla purjolöken och tärna äpplena. Fräs allt några minuter tills baconet fått fin färg, ställ åt sidan för att svalna.

Blanda sedan med crème fraiche och äggula till en smet.

Sätt ugnen på 175 grader

Dela fläskfilén i 4 bitar och bryn den runt om.

Skär ett snitt längs med varje bit och fyll den med baconröran.

Ställ in i ugnen ca 15 minuter.

Köttet ska ha en innertemperatur på minst 68 grader.

8 sep. 2016

Äppeltzatziki

Av grannen Kerstins goda Gravensteiner gör vi tzatziki med sting eller river ner äpplena och har som fyllning i kanelbullar. Så gott!

4 medelstora äpplen

1-2 vitlöksklyftor pressade
1 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
3 dl tjock yoghurt
Salt och peppar
Riv äpplena grov och lägg dem i ett durkslag för att rinna av – ta tillvara på saften!
Blanda ihop övriga ingredienser, tillsätt äppelrivet och smaka av med salt och peppar.

I kväll äter vi tzatzikin med lammfärsbiffar och tomatsallad.

7 sep. 2016

Äppelmartini, 1 drink

Utan vodka blir det en drink för alla på festen!


4 cl vodka
6 cl råsaft från äpple
1 stänk citronsaft
Slå samtliga ingredienser i en shaker, eller ett litermått, fylld med is.
Rör snabbt runt med en sked för att kyla ner allt.
Häll upp i martiniglas och garnerna med äppelgirlanger.


5 sep. 2016

Det godaste äppelmoset

Lite kantstötta, men urgoda, Oranier ligger och väntar på att bli riktigt "gött mos"!

2 kg äpple, (gärna Transparente Blanche)
 1 L vatten
1 citron, saften
350 g socker till varje kilo puré


Tvätta äpplena och lägg dem tillsammans med citronsaft och vatten i en kastrull.

Koka upp och koka under lock 20-30 minuter tills äpplena är alldeles mjuka.

Ta upp äpplena och passera den genom en finmaskig sil.

Väg purén och tillsätt rätt mängd socker. 

Koka upp och koka tills moset är 105 grader eller gör ett syltprov på kall tallrik. 
Passerade äpplen bränner lätt så var noga med att hela tiden röra om i kastrullen.


Häll upp moset på väl rengjorda burkar, skruva på locken på en gång och ställ burkarna upp och ner för att svalna.

4 sep. 2016

Äpplepaj på ett annat vis - en Hiramklassiker!






Pajdeg:
100 gr smör
100 gr vetemjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
Fyllning:
100 gr smör
200 gr socker
2 ägg
3 stora äpplen, rivna

Lägg ingredienserna till degen i en mixer och kör till en fast deg. Slå plastfilm runt om och lägg kallt 30 min.

Rör smör och socker vitt och pösigt. 

Vispa äggen väl och häll dem sedan sakta ner i smörsmeten under kraftig vispning. 

Rör sedan ner de rivna äpplena.

Klä en pajform med degen och fyll den sedan med äppelsmeten.
Grädda ca 45 min på 175 grader tills kakan blivit gyllene. 
(Fyllningen blir inte särskilt fast utan mer som en äppelsmakande kräm.)

Pudra kakan med lite florsocker och servera den med vispad grädde.