16 okt. 2016

Koka soppa på en spik - Siv saffransdoftande potatissoppa, 4 port

 Av tryckaren Siv Johansson, som gästade Grafikens Hus en sommar, fick jag ett hastigt nedskrivet recept på en saffransdoftande potatissoppa. Nu har jag anpassat receptet lite och använder hönsbuljong för att få en fylligare smak – självklart går det bra med en god grönsaksbuljong för dig som vill hålla den helt vegetarisk.

8 medelstora potatisar i tärningar
1 gul lök i skivor
1 vitlök, finhackad
2 msk smör
8 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 pkt saffran
2 dl grädde
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i smöret tillsammans med potatisen.
Slå på vattnet, tillsätt buljongtärningen och koka tills potatisen mjuknat.
Tillsätt saffran och grädde. Koka upp och smaka sedan av med salt och peppar.
Serveras omedelbart med ett riktigt gott bröd till.

Världens godaste resmål?


Bildresultat för boqueria barcelona


Veckan som kommer har jag den stora glädjen att få njuta av Cataloniens pärla, Barcelona. Ett besök på fina Saluhallen, Boquerian, står högst upp på dagordningen och jag kommer äta oräkneliga pintxos under min vistelse. 

Med på resan är min bästa "bubbel-kompis", Liselotte. Ingenstans passar det bättre att leta efter den bästa Cavan än här där minsta hak erbjuder bubbel på glas alla tider på dygnet. Så håll utkik efter vår Cava-rapport i veckan.






15 okt. 2016

Koka soppa på en spik - Spenatsoppa, 4-6 portioner



Att äta mer grönt ligger helt klart i tiden. De vegetariska recepten på vår blogg har många läsare och jag hoppas verkligen att vi kan inspirera till ett grönare liv. Spenat är en tidig favorit i odlingarna som lyckas över förväntan, eller inte alls för min del. Överskottet fryser jag in och det känns enormt lyxigt att få ta fram en påse i vintermörkret.

1 gul lök
1 morot
1-2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 L vatten
1 rejäl klick smör
1 pkt fryst spenat
1 dl grädde
Salt och peppar
Skala lök och morot. Skiva dem och fräs tillsammans med vitlöken i smöret tills löken börjar mjukna. Slå på vatten och lägg i buljongtärning. Koka ca 10 minuter och häll sedan ner spenaten. Tillsätt grädden, salta och peppra. Mixa med mixerstav till en slät soppa.

Tips!
Med kycklingbuljong blir det mer kropp i soppan och jag serverar gärna ett strössel av knaperstekt bacon till.

Frikadeller i salviadoftande tomatsås, 4 port


1 brk krossade tomater
1 gul lök
1 hönsbuljongtärning
Vatten
Olja
1 msk torkad salvia
1+1 vitlöksklyfta
500 gr nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
Salt och peppar
2 stora skedar Bruschetta mix
Salt och peppar

Skiva löken och fräs den tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olja.
Smula ner buljongtärningen och häll i de krossade tomaterna plus en halv burk vatten.
Salta och peppra, smula ner salvian och låt sjuda ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda färsen med ägg, ströbröd, pressad vitlök och bruschetta mix.
Rulla färsen till frikadeller, eller gör biffar av den, och lägg på en plåt.
Baka frikadellerna i 9 minuter.

Servera med tomatsås och nykokt pasta, ris eller bulgur.

Ärtan, pärtan, piff!

Prova gärna att woka ärtskotten med ingefära, vitlök, chili och soja!

Nu är det inte mycket kvar i mina köksland, men i växthuset växer ärtskotten sig höga trots de kalla nätterna. 


Vi har dem på mackor och toppar diverse anrättningar med dem. 
Om några veckor blir det för mörkt för tillväxt, men redan i februari kommer vintersallaten sträcka sig efter ljuset och börja växa igen.

14 okt. 2016

Koka soppa på en spik - Gratinerad löksoppa


2 stora lökar
2 msk smör
dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
dl torrt vitt vin
en näve färsk timjan
tsk soja
nymald vitpeppar

1 dl riven ost med smak

Ta fram en gjutjärnsgryta.
Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs löken i smöret tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg.
Krydda med lite nymald vitpeppar.
Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan.
Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter. 
Smaka av med soja och sätt ugnen på grill.

Strö över riven ost och gratinera soppan till vacker färg.

Njut med ett gott bröd - varför inte Malins olivbröd?

13 okt. 2016

Koka soppa på en spik - saffransdoftande linssoppa, 2 port

Färsk koriander blir pricken över i, men kan så klart uteslutas av den som inte uppskattar smaken!

1 stor morot
1 gul lök
1 chili
2 vitlöksklyftor
2 dl röda linser
1 pkt saffran
1 msk spiskummin
rapsolja
1 brk cocosmjölk
vatten
Salt och peppar

Skala och skiva morot och lök grovt.
Skär vitlöken i skivor, dela chilin på längden och skrapa bort fröerna.
Lägg i en kastrull och slå på ca 2 msk rapsolja.
När det börjar fräsa tillsätter du saffran och spiskummin och låter det fräsa med någon minut.
Häll i linserna och slå på vatten så att det täcker ordentligt.
Koka ca 10 minuter.
Tillsätt cocosmjölken, smaka av med salt och peppar och mixa sedan soppan slät.