21 feb. 2017

Var dags mat - Elsas Ribolita, en matig soppa från Italien

























400 gr torrt vitt lantbröd
1 brk vita bönor
5 tomater, tärnade
1 stor rödlök finhackad
2 selleristjälkar
2 morötter
2 medelstora potatisar
1,5 kg av savoykål, vitkål och broccoli
olivolja extra vergine
salt
nymald svartpeppar

Skala morötterna och selleristjälkarna och skär dem i små bitar.
Skala potatisen och skär dem ca 1 cm tjocka skivor.
Skölj savojkålen, vitkål och mangold och skär den strimlor.
Värm upp ca 8 msk olivolja i en stor tjockbottnad gryta. Tillsätt löken och fräs den tills den mjuknar.
Tillsätt grönsakerna (ej de vita bönorna) och låt koka i ca 10 min under lock. Tillsätt lite vatten om det skulle behövas.
Mixa 2/3 av de vita bönorna tillsammans med lite vatten och häll i soppan.
Salta, peppra och låt koka under lock på svag värme ca 30 min.
Skär brödet i tunna skivor, dela varje skiva i 3-4 delar och tillsätt dem i soppan tillsammans med de hela bönorna, blanda väl och låt koka i ca 10 min.
Den färdiga soppan ska ha en grötig konsistens.
Servera. Ringla lite olivolja över varje tallrik.

20 feb. 2017

Var dags mat - Krämig citronpasta med ugnsbakad lax

1 citron
3 dl grädde
1/2 fisk eller hönsbuljongtärning
(1 msk vitt vin eller vermouth)

600 g lax
4 tsk smör
Salt och peppar

Pasta
olja
Ruccola

Koka upp grädde med buljongtärning och eventuellt vin.
Låt sjuda 7-8 minuter.
Riv under tiden skalet av citronen och pressa ur 2 msk saft.
Tillsätt saft och citron och red sedan av såsen med lite maizena utrört i kallt vatten.

Sätt ugnen på 190 grader.
Skär laxen i portionsbitar och lägg sedan i ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper i botten.
Salta och peppra, lägg en tesked smör på varje bit.
Ugnsbaka laxen 10- 14 min beroende på tjocklek.

Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Häll av vattnet, lägg tillbaka pastan i kastrullen, tillsätt olja och blanda runt.
Ställ åt sidan.

Blanda pasta och sås, servera tillsammans med laxen och en grönsallad.
Pepprig ruccola slungad i lite olivolja och balsamico passar perfekt till.









19 feb. 2017

Var dags mat - Kyckling Bulgogi


4 kycklingbröst
2 dl bulgogimarinad
1 stor gul lök
1 stor röd paprika
2 morötter
¼ litet vitkålshuvud
1 tsk sesamolja
2 + 1 msk rapsolja
½ msk soja
Salt och peppar
4 stora blad av isbergssallat
Färsk koriander

Skiva lök, paprika och kyckling. 
Fräs lök och paprika i en vid kastrull med 2 msk olja, tillsätt kycklingen och stek den runt om. 
Tillsätt Bulgogimarinaden, sänk värmen och låt kycklingen koka sönder. Ca 50 min. 
Smaka av med salt och peppar.

Grovriv morötterna och strimla kålen fint. 
Blanda med sesamolja, rapsolja, soya och låt salladen marinera medan kyckling kokar färdigt.

Servera kycklingen i sallatsblad med kålsallad i botten och kycklinggryta ovanpå. Toppa hela härligheten med rejält med färsk koriander.

18 feb. 2017

Elsas Gröna

Var dags mat - Pizza Bianco med grönkål och ärtskott

Prova att göra en vit pizza nästa gång! Crème fraiche i botten, grönkål, lök och bosnisk vitost på toppen och sedan en rejäl knippe nyskördade ärtskott från köksfönstret. Himmelskt gott!

Pizzadeg
4 dl vetemjöl
1 msk torrjäst
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Till sätt olja och vatten. Knåda degen för hand eller 10 min i maskin.
Låt jäsa övertäckt 1 timme.

Topping
Creme Fraiche
Bosnisk vitost, fetaost eller chèvre
Strimlad grönkål
Skivad röd lök
Svartpeppar
Flingsalt
Olivolja
Ärtskott

Sätt ugnen på 230 grader.
Kavla ut degen på bakplåtspapper till 2 små eller
en stor pizza lagom för en vanlig ugnsplåt.
Bred över creme fraiche och klicka ut vitost.
Lägg på grönkål och tunt skivad lök. Peppra.
Grädda pizzan 10-15 minuter.
Toppa med en rejäl bunt ärtskott och ringla över olivolja.
Salta och peppra.

17 feb. 2017

Var dags mat - Osso Bucco, perfekt långkok i helgen!



1,2 kg kalvlägg i skivor
1/2  morot
100 g rotselleri
1  stor gul lök
 vetemjöl
1 burk krossade tomater
2 dl rödvin
2 dl kalvbuljong
 salt och peppar
 smör till stekning
Ansa, skala och tärna morot, selleri och lök.
Pudra kalvläggen med vetemjöl, bryn dem sedan i smör i en gryta.
Lägg i grönsakerna och stek tills allt får lite färg.
Häll på de krossade tomaterna,vinet och buljongen.
Krydda med salt och peppar.
Låt sjuda tills köttet släpper från benen, 1-2 timmar.
Strö persilja över före servering!

16 feb. 2017

Var dags mat - Räkfärserade fiskfiléer, 4 port



600 gr fiskfilé av valfri sort
150 gr räkor
1 äggula
3 msk grädde
Cayennepeppar
½ tsk potatismjöl

Lägg räkor, äggula och grädde i en mixer och kör till en slät massa.
Blanda i potatismjöl och smaka av med cayennepeppar.
Dela fiskfilérna på längden och gör rundlar.
Fyll rundlarna med färsen och baka fisken i 180 gr ugn ca 8 min, eller tills fisken har en innertemperatur på 46 grader.

Servera med en härlig vitvinsås, lite smörslungade sockerärtor och pressad potatis!