21 mars 2017

Följ vår blogg!


Var dags mat - Lammfärsbullar med saffransris, 4 port

Kanel, ingefära och kardemumma ger smak till grytan och riset färgas vackert gult och får härlig smak av saffran. Skeptiker kan använda gurkmeja för att få lite vackert "påskris" utan smak....

500 gr lammfärs
2 brk krossad tomat
1 paprika
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor skivade
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2 tsk + 1 msk spiskummin
1 buljongtärning
Ev en nypa socker
Salt och peppar

Blanda lammfärsen med 2 tsk spiskummin, salt och peppar.
Rulla till små bollar.
Fräs lök och vitlök tills de blir genomskinliga, tillsätt kryddorna, tärnad paprika och krossad tomat. (Lite chili passar också bra om man gillar hetta.)
Tillsätt buljongtärningen och låt koka ca 20 minuter.
Stek bullarna i stekpanna eller lägg försiktigt ner dem i såsen och koka dem färdiga.



 

Saffransris, 4 port
2 dl basmatiris
4 dl vatten
En nypa salt
1 msk rapsolja
½ pkt saffran

Fräs ris och saffran i oljan.
Slå försiktigt på vattnet. Koka upp och låt koka på medelhög värme 15 minuter.
Ställ åt sidan 5 minuter och ”fluffa” sedan upp riset med en gaffel innan servering.
Bild:  Rund bild med ris





20 mars 2017

Var dags mat - Morot- och sötpotatissoppa med rostad kokos, 2 port


4 medelstora morötter, skivade
1 sötpotatis, skalad i skivor
1 gul lök, skivad
1 msk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk röd currypasta
1 lime, skal och saft
salt
4 msk kokos
Fräs lök, vitlök och currypasta i olja.
Tillsätt sötpotatis, morot och ingefära. Slå på vatten så att grönsakerna täcks.
Koka tills potatis och morötter blivit mjuka. Tillsätt limeskal och saft.
Mixa blandningen slät och tillsätt mer vatten om den känns för tjock för din smak. Salta lätt vid behov.
Rosta kokosen i torr stekpanna till den börjar få lite färg.
Häll upp soppan i portionsskålar och strö kokosen över.

19 mars 2017

Våra goda kolakakor!

I dag stod fönsterputs och kolakakor på agendan. Elsas Skafferi på Tingsgården öppnade i måndags och nu i mars har vi öppet måndag-fredag, 11.30-14.00 för att känna in oss i lokalerna.
Glädjande att vi redan i fredags hade kö utanför dörren vid öppning - från och med i morgon har vi 22 platser till att erbjuda. Är du i Eskilstuna hoppas jag du hälsar på!

Var dags mat - Kyckling med citrontimjan och vitlök, 4 port

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saft
1 dl neutral olja
1 rejäl knippa citrontimjan
Salt och peppar

Stimla kycklingen i 4-5 strimlor per filé och lägg i en 3-liters plastpåse.
Pressa eller riv ner vitlöken i påsen tillsammans med olja, skal och saft från citronen.
Salta och peppra lätt.

Knyt ihop påsen och knåda den sedan så att allt blandas väl.
Ställ kallt i minst 1 timme. (Det går bra att marinera över natten också.)

Lägg grillpinnar i blöt och trä sedan upp kycklingen på spetten.
Kör dem i ugn ca 10 minuter, eller tills de har en innertemperatur på minst 72 grader.
Det funkar också alldeles utmärkt att lägga dem på grillen, men låt marinaden rinna av något så slipper du manshöga lågor från grillen.
Dekorera gärna spetten med lite fler timjankvistar.

17 mars 2017

Var dags mat - Halstrad gös med savoykål, vårlök och sparris, 2 port



2 gösfiléer
Smör
½ savoykål
1 vårlök
1 knippe grön sparris
2 msk Olivolja
Flingsalt
Peppar

Strimla kålen och löken. Ansa sparrisen och skär den i 3 cm långa bitar.Häll olivolja i en rejäl stekpanna och fräs sedan grönsakerna 4-5 minuter.Salta ganska mycket och peppra lätt. Ställ åt sidan.Dela fiskfiléerna med ett diagonalt snitt. Salta och peppra köttsidan. Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg i fisken med skinnsidan ner. Stek ca 3 min på hög värme. Vänd filéerna och stek ytterligare ca 3 min. Servera genast med de varma grönsakerna och örtmajonnäsen.

16 mars 2017

Var dags mat - Pesto med kronärtskocka och soltorkad tomat





1 brk kronärtskockshjärtan i lag
 8 soltorkade tomater
1-2 vitlöksklyftor
3 msk hackad basilika
1 dl riven parmesan
Olivolja - eller ännu hellre oljan från tomaterna!
Salt & Peppar

Lägg skockor, tomater, vitlök, basilika och parmesan i en mixer.
Tillsätt 1 dl god olja och mixa ihop till en slät pesto.
Beroende på ostsort och önskad konsistens kan du behöva ha i lite mer olja.

Smaka av med salt och peppar.



Sväng nykokt spagetti i peston, toppa med lite hyvlad parmesan och några drag på pepparkvarnen eller lägg peston på crostinis och bjud som tilltugg.