6 maj 2017

Rabarberdags!


Dagarna som kommer delar vi med oss av våra bästa rabarberrecept. 
Uttrycket "Att lägga rabarber på" betyder "att lägga beslag på" något. Men varifrån har vi fått detta uttryck?"Att lägga rabarber på" är helt enkelt en förvrängning av "att lägga embargo på". Ett främmande spanskt ord inbjöd till förväxling av det ljudlika rabarber. Embargo betyder "beslagtagande" och kommer av latinets "barra", vilket betyder tvärslå. 
Källa; Hammermans Ordbruk

5 maj 2017

Var dags gröna mat - Sallad med råa rabarber, gurka och mynta, 4 port


2 medelstora rabarberstänglar
½ gurka, skalad
1 msk salt
2 nävar ruccola
½ citron, saften
1 msk olja
3 msk hackad mynta
Salt och peppar

Skiva rabarber och gurka i tunna skivor. Lägg på en tallrik och strö över 1 msk salt.
Låt stå 1 timme, skölj och låt rinna av ordentligt.

Lägg i en skål och blanda med ruccola, citronsaft, olja, mynta och några rejäla drag med pepparkvarnen. Salta om du vill.

4 maj 2017

Var dags mat - Sparris med Tallgegio

Sparris
Olivolja eller smält smör
Salt och peppar
Tallegio, eller annan smakrik ost

Koka upp lätt saltat vatten.
Bryt bort den träiga delen av sparrisen och koka den sedan 4-5 min.
(De ska gå att böja utan att de går av.)
Ta upp sparris och låt den rinna av innan du lägger den på i en ugnsfast form.
Pensla med olivolja eller smält smör. Salta och peppra lätt.
Hyvla eller smula över Tallegio eller annan smakrik ost.
Sätt ugnen på grill och ställ sedan in sparrisen 4-5 min tills osten smält.
Ät genast!

3 maj 2017

Var dags mat - Rostbiff med lökkompott och rädisor

Rostbiff i tunna skivor
Rågbröd
Smör
Rädisor
Lökgroddar
6 gula lökar
300 gr muscovadosocker
2 dl rödvinsvinäger

Hacka löken, lägg den i en kastrull tillsammans med socker och vinäger.
Koka tills det blir krämigt, ca 2 timmar.
Bred smör på brödet, lägg på rostbiff, lökkompott och rädisor.
Toppa med lökgroddar eller annat grönt.

Tips!
Strunta i brödet och servera med bara en grönsallad eller ugnsrostad potatis.
Kompotten passar bra även till ostbrickan.

1 maj 2017

Var dags mat - 9 anledningar att äta spenat och 3 recept

Här är 9 goda anledningar att odla och äta mer spenat. Jag plockar de späda bladen ett och ett för att använda i sallader, men också att toppa en macka eller omelett med. Det gäller att vara snabb nu, för när dagarna blir längre går spenaten lätt i blom och blir inte lika god.



1. Bra för hjärnan
2. Motverkar sjukdomar
3. Gå ned i vikt
4. Starkare ben
5. Vitaminbomb
7. Förebygger rynkor
8. Bättre syn
9. Sänker kolesterolet

Spenat- och fetaostsallad
Spenatsoppa
Spenatbröd

Var dags mat - Spenatbröd

900 gr vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
½ pkt torr jäst
1 dl färska förvällda spenatblad, eller frusna
1 dl riven fetaost.


Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt vatten och olja. Kör degen i maskin ca 10 min.
Blanda i spenat och feta ost.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm till dubbel storlek i en plastbunke med  lite olja i.
(ca 2 tim i rumstemperatur eller över natten i kylskåp)
Baka ut degen till runda kakor. Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda bröden ca 14 min, 210 grader.

30 apr. 2017

Var dags mat - Bulgursallad med aprikoser, kardemumma och kanel


Bulgur
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 buljongtärning
1 röd lök, skivad
1 paprika, tärnad
1 dl hackade torkade aprikoser
1/2 dl grovhackad bladpersilja
Olja
Salt
Peppar

Koka bulgur, eller cous cous, enligt anvisningarna på paketet tillsammans med spiskummin, kanel och kardemumma. Skär under tiden till övriga ingredienser.
När bulgurgrynen kokat klart blandas alltsammans och smakas av med salt, peppar och en god olivolja.