14 sep. 2017

Äppeltider!


Äpple i smördeg, på mackan - oväntat gott, i kycklinggrytan och till fisken.
Bara fantasin sätter gränsen!

13 sep. 2017

Skördetid - Äppelsalsa

5 äpplen, syrliga och fasta
2 bifftomater
1 röd lök
2 chilifrukter
1/2 solovitlök
1 msk olja
Koriander
Persilja
Salt och peppar

Finhacka röd lök och chili.
Tärna äpplen och tomater, lägg i en skål.
Finriv vitlöken över, tillsätt olja, röd lök och chili tillsammans med hackad persilja och koriander efter tycke och smak. Salt och peppra.

11 sep. 2017

Skördetid - Äpplerajja, perfekt till stekt fisk eller rostbiff


1 äpple, gärna Katja
1 liten röd lök
2 tsk curry
1 msk mango chutney
1 dl majonnäs
Salt och peppar
Tärna äpplet och hacka löken.
Blanda med övriga ingredienser.

Smaka av med salt och peppar.

7 sep. 2017

Skördetid - Örtbullar


900 gr vetemjöl
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk salt
½ pkt torr jäst

1 dl olja
3 dl blandade örter
salt och peppar
2 msk olja
flingsalt

Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt vatten och olja. Kör degen i maskin ca 10 min.
Låt degen jäsa övertäckt med plastfilm till dubbel storlek i en plastbunke med lite olja i.
(ca 2 tim i rumstemperatur eller över natten i kylskåp)

Mixa olja och örter till en tjock smet, salta och peppra.


Kavla ut degen till en kvadrat och bred ut örtolja.
Rulla ihop och skär sedan rullen i 2-3 cm tjocka skivor.
Lägg tätt tillsammans på en plåt.
Pensla med olja och strö på flingsalt.
Grädda bröden ca 14 min, 215 grader

6 sep. 2017

Skördetid - Chili- och saltstekta räkor, 2-4 port

Det här räcker som förrätt till 4 personer eller som huvudrätt för 2. Med ett nybakat bröd och en rejäl klick aioli är det här en av mina absoluta favoriter. Förutom att det är otroligt gott går det fort att laga till.

600 gr ishavsräkor
1 chili, urkärnad och strimlad
1 msk salt
2-3 vitlöksklyftor, eller fler, finhackade
1 msk olja - om du vill.
3 msk hackad persilja

Ta fram en rejäl gjutjärnspanna och lägg i salt, chili, vitlök och räkor.
Låt räkorna bli riktigt varma och strö sedan över rikligt med hackad persilja. Servera.

Jag gillar att ha i lite olja, men Martin säger att det blir bäst utan - vad tycker du?!

5 sep. 2017

Skördetid - Pesto med solroskärnor

Tomater och basilika från växthuset och lök från odlingarna!


3 dl packade basilika blad
2-3 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
1 dl solroskärnor
olja
Salt och peppar

Lägg blad, vitlök, ost och solroskärnor i en mixer.
Tillsätt olja lite i taget tills du får en krämig konsistens.
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp på burk och förvara i kylskåp.




APTITRUNDAN 2017