8 nov. 2017

Ät mer grönt - Flower sprouts med parmesan


1 påse Flower Sprouts
2 msk Rapsolja
Salt
Peppar
Fint riven parmesan

Dela Sproutsen i kvartar och stek dem sedan snabbt i oljan.
Salta och peppra lätta.
Strö över rikligt med fint riven parmesan, blanda, ät och njut!

6 nov. 2017

Ät mer grönt - nytt tema på bloggen!

Med en dryg månad kvar till advent kör vi ett nytt tema på bloggen - "Ät mer grönt!", där vi tipsar om små och stora rätter som är enkla att laga och oftast väldigt snabba. 

Ett bra tips är att till varje måltid göra en större mängd av ett grönt tillbehör, till exempel en bönsallad, som räcker till fler måltider. På så sätt blir det variation men det räcker att göra en sallad varje dag.

2 nov. 2017

Skördetid - Fylld Butternutpumpa


1 medelstor butternutpumpa
Smör
Salt och svartpeppar
1-2 gul lök, skalad och strimlad
3 msk smör
1 liten bit ingefära, skalad och strimlad
2 tsk kanel
2 tsk spiskummin
1 tsk paprika
1 dl russin
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela pumpan i två bitar. Gräv ur kärnorna med en sked och skåra sedan köttet för underlätta för värmen att sprida sig. Placera pumporna med snittytan uppåt på en ugnsfast form och baka dem i ugnen i en dryg timme. Gör sedan fyllningen.
Smält smöret i en kastrull tills det skummar, tillsätt löken , täck kastrullen och låt den sjuda i ca 10 min. Tillsätt ingefära, kryddor och russin. Fortsätt koka tills löken börjar karamelliseras.
Fördela fyllningen i pumpahalvorna och ställ in i ugnen igen ca 15 min. Serveras omgående med skyn från formen.

Skördetid - Råraka av pumpa med stenbitsrom


1 Butternutpumpa
2 kokta potatisar
1 ägg
salt och peppar
Stenbitsrom
Crème fraiche/gräddfil
Röd lök
Dill

Riv den skalade pumpan och potatisarna på grova sidan av ett rivjärn.
Tillsätt ett ägg, salt och peppra.
Stek små plättar vackert gyllene i stekpanna.
Garnera med en klick crème fraiche eller gräddfil, stenbitsrom, lite hackad röd lök och dill.

Skördetid - Rostad pumpa med tomat och fetaost


1 liten pumpa skuren i tärningar, gärna Butternut
1 röd paprika
några kvistar timjan
lite olivolja
lite god vinäger
svartpeppar
1 påse babysallat
1 röd lök
1 citron – saften
12 cocktailtomater i klyftor
200 gr fetaost riven

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg pumpabitar, timjan och paprikan skuren i bitar i en ugnsäker form.
Stänk över olivolja och vinäger, peppra, blanda runt och rosta sedan i ugnen ca 40 minuter.
Låt svalna något och skölj under tiden babysallaten och lägg upp på ett stort fat.
Skär röd löken i ringar och lägg på spenaten. Ringla olivolja och pressad citron över.
Blanda riven fetaost och coktailtomater med den ljumna pumparöran och lägg över på fatet.
En trevlig rätt som lunch eller varför inte lägga upp på separata tallrikar och servera som förrätt?

Skördetid - Amerikansk pumpapaj


 - från boken ”Grönt”
Pajdeg
125 gr smör, tärnat
3 msk socker
3 ½ dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
300 gr pumpa, skalad och grovtärnad. (Helst Muscatpumpa.)
2 ägg
2 ½ dl farinsocker
1 krm mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 ½ msk vetemjöl

Blanda de torra ingredienserna och smöret i en matberedare.
Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en 25 cm pajform
och låt den vila i kylen minst 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka pumpan i lätt saltat vatten 7-10 minuter. Låt pumpan rinna av och bli riktigt torr.
Mixa pumpan tills den blir slät. Tillsätt ett ägg i taget, blanda sedan övriga ingredienser till fyllning och rör ihop med pumpasmeten. Fyll pajformen och grädde mitt i ugnen 30-35 minuter.
Sikta över med florsocker och servera med vispad grädde.

Skördetid - Pumpadipp


1 Butternutpumpa
1 ½ dl crème fraiche
1 tsk citronsaft
1 tsk spiskummin
några droppar olivolja
salt och peppar
grönsaker i stavar

Koka pumpan mjuk i en kastrull med saltat vatten. Ca 10 min.
Häll av vattnet och låt pumpan ånga av så den blir torr.
Tillsätt crème fraiche, olivolja och spiskummin. Mixa till en slät kräm.
Salt och peppra efter smak.