13 jan. 2018

Var dags mat - Pulled Pork med Coca Cola


1kg fläskkarré
4 dl Cocacola
3 dl BBQ-sås
2 gula lökar, skivade
2 röd paprika, i strimlor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 morot, skivad
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda cola, BBQ-sås och grönsaker.
Lägg karrén i en ugnsfastform eller gjutjärnsgryta och slå marinaden över.
Täck formen noga eller sätt lock på grytan.
Ställ in i ugnen 30 min.
Sänk sedan värmen till 80 grader och låt köttet sakta, sakta kokas sönder över natten.
Dra isär köttet och smaka av med salt och peppar.
Servera i hamburgerbröd med lite salta tillbehör och
Martins goda Cole Slaw!

12 jan. 2018

Var dags mat - Gratinerade fikon


Färska fikon
Flytande honung
Blåmögel- eller getost
Sätt ugnen på grill.

Medan ugnen blir varm delar du fikonen i klyftor och arrangerar på ett ugnsfast fat.Riv eller hyvla osten över fikonen, ringla över honung och ställ in i ugnen tills allt får fin färg. Pass på för det går fort på slutet.

11 jan. 2018

Var dags mat - Sallad med rödkål, broccoli och sesamfrö, 4 port

¼ medelstor rödkål
1 färsk broccoli
2 msk sesamfrö
3 msk olja
1 msk citronsaft
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk honung
Salt och peppar
Mixa en dressing av olja, citronsaft, sesamolja, vitlök och honung.
Smaka av med salt och peppar.
Strimla kålen så fint du kan, gärna med hjälp av en mandolin.
Skär broccolin så fint du kan på längden.
Lägg i en skål och slå över dressingen. Blanda väl och massera gärna kålen lite extra.

Låt stå minst 1 timme innan servering så kålen hinner dra åt sig smaken från dressingen.

Var dags mat - Skåprensning i Skafferi

Tänk till, tänk om och tänk rätt – 1+1=3!


Av årets fattigaste månad är det mer än hälften kvar – dags att rensa upp i skafferi, frys och kyl. Det halva rätt trista blomkålshuvudet och den lilla burken, inte tillräcklig för 4, med köttfärssås i frysen och en skvätt grädde blev till en värmande och god gratäng toppad med resterna från julosten. 

Tunt skivad blomkål, tunt skivad lök, tunt skivade tomater varvades med köttfärsåsen. Sen på med grädde och rejält med riven ost. 180 grader 20-40 min beroende på hur hög du gör gratängen. Prova om den är färdig med en kniv.


10 jan. 2018

Var dags mat - Morotssoppa med röd curry och cocos, 2-3 port

4 medelstora morötter i bit
5 dl vatten
1 buljongtärning – höns eller grönsaks
1 gul lök, skivad
1 bit ingefära, riven
1 vitlök, riven
1 tsk röd currypasta
Olja
Salt och peppar
Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt morötterna och den röda curryn.
Slå på 5 dl vatten och lägg i buljongtärningen. Koka tills morötterna blivit mjuka.
Mixa soppan slät och tillsätt sedan cocosmjölken. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry pasta.

Var dags mat - Halstrad lax med gräddkokt savoykål, 4 port


600 gr lax
Savoykål
2 dl grädde
1 msk smör
Salt och peppar

Strimla och tvätta kålen. Låt rinna av ordentligt.
Fräs kålen i smör tills den mjuknat något och slå sedan i grädden och låt det hela koka ihop till det blir krämigt. Salta och peppra efter smak.
Halstra laxen, salta och peppra och servera direkt med den gräddkokta kålen.

Var dags mat - Spröda frökex

Hemma med sjuka barn?
- då passar det bra att kolla igenom vad som finns i skafferiets bakre led.
En stor påse linfrön, pumpa- och solroskärnor, salt och vatten blir till spröda kex att bjuda till osten i helgen.

2 dl linfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 tsk salt
vatten

Blanda fröna i en bunke och häll i vatten så att det täcker.
Rör runt så det blandas ordentligt.
Täck med plast och låt stå över natten eller minst 6 timmar.

Bred ut på bakplåtspapper och baka först på 125 grader i 1 timme,
Sänk värmen till 100 grader och kör ytterligare 1 timme.
Öppna och släpp ångan med jämna mellanrum.

Jag brukar passa på att skära remsor av kexplattan när de fortfarande är sega efter första timmesn bakning. Annars går det bra att bryta i bitar när de är färdiga. Smaken blir ju densamma :)