19 maj 2018

Elsas Kalasmat - Mammas chokladtårta (perfekt att göra i förväg och frysa)


Kaka
125 gram mörk blockchoklad
125 gram margarin
1,5 dl starkt kaffe
4 stora eller 5 små ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Kräm
1,5 dl florsocker
50 gram smör
1 ägg
100 gram mörk blockchoklad
1msk vatten

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter.
Smält blockchoklad och smör i en kastrull, tillsätt kaffet, låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vetemjöl och bakpulver väl siktat tillsammans.
Rör ner den avsvalnade chokladsmeten och häll i formen.
Grädda i ca 40 minuter. Låt kakan svalna innan du gör krämen och dekorerar.

Rör siktat florsocker med smör och ägg till en jämn och fin smet.
Smält blockchoklad och vatten och rör i.
Bred ut smörkrämen på tårtan.
Mamma brukar göra ett spiralformat mönster ovanpå med hjälp av en gaffel, själv fick jag feeling och spritsade loss :) Hur du än dekorerar går det nu finfint att antingen äta upp tårtan direkt, eller spara den i frysen tills gästerna kommer. 

Elsas Kalasmat - Lufttorkad skinka med färskost – en enkel affär!



Lufttorkad skinka
Färskost med örter
Crostinis på påse
Lägg ut crostinis på ett fat, arrangera skinkan i lagom bitar och toppa med en klick färskost.
Lite grönt på toppen ser trevligt ut, men är inget måste.
Alla ingredienser hittar du i en ”normal” matvaruaffär!

18 maj 2018

Elsas Kalasmat - Jordgubbar med vit chokladmousse, 10-12 port



Jordgubbar
250 gr vit choklad
5 dl grädde
2 gelatinblad
2 tsk ljus rom – kan uteslutas

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden till kokpunkten, dra kastrullen av plattan och smält chokladen i grädden.
Kram ur gelatinbladen och smält ner dem också. Ställ kallt minst 6 timmar.
Vispa upp moussen med elvisp till önskad konsistens.
Servera på valfritt vis med färska jordgubbar – i skålar eller som här i pajskal med skivad banan i botten. MUMS!


Elsas Kalasmat - Fetaostflarn, 16 st



4 smördegsplattor
75 gr fetaost
2 msk crème fraiche
8 cocktailtomater
1 ägg
Örter att dekorera med

Tina smördegen och sätt ugnen på 175 grader.
Dela smördegsplattorna i 4 delar.
Skär ett tunt snitt ca 1 cm in från kanten på varje kvarat.
Lägg en liten klick crème fraiche på varje kvadrat.
Toppa med riven fetaost och en tomat delad på två.
Pensla kanterna med uppvispat ägg.
(Hit kan du förbereda för att baka flarnen precis innan servering, men de är lika goda kalla)
Baka flarnen i 20-25 min, tills de fått gyllene färg och dekorera med färska örter vid servering.

Elsas Kalasmat - Hur mycket mat går det åt egentligen?!


 Visst är det gott med rester men ännu skönare är att ha kylen tom efter festen. Här kommer en liten lathund för en buffé med fler än 3 rätter:


Per person
Kallskuret 50 gr
Kyckling 50 gr
Lax 50-75 gr
Potatissallad 100-150 gr
Paj 100-125 gr
Dressing 1-2 msk
Mjukt bröd    50 gr
Hårdost 20 gr
Dessertost 15-25  gr
Färskost 15 gr

Elsas Kalasmat - Nytt tema på bloggen!


Nu är det kalas var och varannan dag – jag älskar det!


Buffé är det självklara valet om man som jag gillar att laga mat, men vill vara med på festen också. Så nu laddar jag upp med mina allra bästa recept som går lätt att dubbla och trippla vid behov, kräver inga större kunskaper men som framförallt går bra att göra i förväg. Häng med! Alex


16 maj 2018

Elsas Älsklingar - Rabarbermojito, 8 st



1 dl strösocker
1 dl vatten
1 dl skivad rabarber
32 cl ljus rom
4 hela lime
8 kvistar mynta

Koka rabarber med socker och vatten tills rabarbern mjuknat, ca 8 min.
Låt svalna.
Ta fram glas och lägg en matsked av rabarberblandningen i varje glas tillsammans med en halv lime i klyftor och en myntakvist. Mosa blandningen med en muddler eller baksidan av en träslev.
Fyll på med 4 cl ljus rom och en massa krossad is, rör om och servera direkt.
Eller strunta i rommen och toppa upp med en frisk lemonad för en alkoholfri variant!